De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na opening van de markt licht lager lager.
De Amsterdamse effectenbeurs is dinsdagochtend in de min geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen met verliezen, in navolging van de negatieve stemming in Azië en New York.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in het eerste uur van de handel een fractie lager op 475,05 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 720,16 punten. De beurzen in Parijs en Londen stonden tot 0,1 procent hoger, Frankfurt daalde 0,1 procent.
De euro was dinsdagochtend 1,1270 dollar waard, tegen 1,1234 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 58,47 dollar. Brentolie kostte ook 0,6 procent meer en werd verhandeld voor 63,06 dollar per vat.
Kabelbedrijf Altice was de grootste verliezer in de AEX met een min van 1,2 procent. Informatieleverancier Reed Elsevier profiteerde van een adviesverhoging door de Britse bank Barclays en ging met een plus van 0,6 procent aan kop.
ASML lager
Chipmachinemaker ASML verloor 0,7 procent. Analisten van Rabobank toonden zich juist positief over de kansen van ASML. Een nieuwe Japanse vinding brengt massaproductie van chips met ASML-machines die extreem kleine oppervlakken kunnen bewerken mogelijk binnen handbereik, schrijven analisten van Rabobank dinsdag.
Een consortium van elf Japanse bedrijven heeft een nieuw materiaal ontwikkeld dat ervoor zorgt dat de productie van chips met zogenoemde EUV-machines van ASML tot wel tien keer sneller kan plaatsvinden dan nu het geval is. Productiesnelheid en betrouwbaarheid zijn de belangrijkste factoren waarvan het succes van de Extreme Ultraviolet-technologie afhankelijk is.
ING krijgt pluim van S&P
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is positiever over de vooruitzichten voor ING Bank. De firma verhoogde de verwachting voor de rating naar stabiel. Volgens S&P weerspiegelt de herziening de positieve trend met betrekking tot winstcapaciteit en kapitalisatie van de bank. S&P handhaafde het rapportcijfer A voor de kredietwaardigheid van ING Bank.
Het oordeel over moederbedrijf ING Groep (koers vlak) blijft staan op A-. Ook daarvoor ging het vooruitzicht omhoog van negatief naar stabiel.
Irritatie bij Ahold en Delhaize
De gesprekken tussen Ahold (-0,5 procent) en Delhaize gaan minder voorspoedig dan gedacht, stelde De Telegraaf dinsdag op basis van gesprekken met meerdere betrokkenen.
Vanuit zowel Ahold als Delhaize wordt volgens de krant betreurd dat de dat gesprekken tussen de twee naar buiten zijn gekomen, iets wat het wantrouwen naar elkaar voedt. Een voorbeeld is de discussie over wie de topman zou moeten worden, zo weet De Telegraaf. „De gesprekken van zo’n megafusie zijn al complexer dan de buitenwereld denkt, maar dit maakt het niet makkelijker'', zei een ervaren dealmaker op de zaak.
Verder speelt de melding van Lidl mee, dat het vijftig nieuwe filialen wil openen in België. Daardoor ziet Delhaize de concurrentiestrijd verhevigen. Het Ahold-kamp krabt zich naar verluidt ook achter de oren over een kartelzaak waar Delhaize in verstrikt is. De Belgische autoriteiten gaan ervan uit dat 17 spelers op de markt voor parfum, zeep, shampoo en andere verzorgingsproducten verboden prijsafspraken hebben gemaakt.
Omkopingszaak Brazilië, rol vertegenwoordiger SBM
De Braziliaanse zakenman Júlio Faerman mag zich tijdens zijn verhoor voor een parlementaire onderzoekscommissie beroepen op zijn zwijgrecht. Dat meldden verschillende media in het land op basis van een uitspraak van het Hooggerechtshof.
Volgens onderzoekers heeft Faerman als vertegenwoordiger van SBM Offshore (- 1 procent) steekpenningen betaald aan ambtenaren en medewerkers van staatsolieconcern Petrobras. Door de uitspraak van het Hooggerechtshof staat hij dinsdag bij het verhoor door de onderzoekscommissie niet formeel onder ede en mag hij bijstand krijgen van een advocaat.
In de MidKap stond bouwbedrijf BAM onderaan met een verlies van 1,6 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM daalde 1,5 procent na een adviesverlaging door HSBC. Sterkste stijger was biotechnologiebedrijf Galapagos met een winst van 1 procent.
Verlies voor beurs Tokio
De effectenbeurs in Tokio is dinsdag met een flink verlies geëindigd. Een tegenvallend Chinees inflatiecijfer en de lagere slotstanden op Wall Street zorgden voor een negatieve stemming op de Japanse beurs. De Nikkei sloot 1,8 procent lager op 20.096,30 punten. Vooral de aandelen van de sterk gestegen Japanse exporteurs en verzekeraars werden van de hand gedaan.
De andere beursgraadmeters in het Verre Oosten gingen ook omlaag. De Chinese Shanghai Composite verloor 1 procent. Het gemiddelde prijspeil in China nam in mei met 1,2 procent toe, terwijl economen hadden gerekend op een inflatiecijfer van 1,3 procent. Ook namen de producentenprijzen sterker dan verwacht af.
De Hang Seng-index in Hongkong daalde 1,1 procent. De Britse bank HSBC, die ook een notering heeft in Hongkong, steeg 0,8 procent na aankondiging van nieuwe kostenbesparingsplannen waarbij zo'n 25.000 banen verloren zullen gaan. In Sydney, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, daalde de All Ordinaries 0,4 procent. De Kospi in Seoul verloor 0,1 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl